Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

EU har vedtaget et direktiv om webtilgængelighed på websider, som ejes af offentlige organer. 

Loven som EU-direktivet har medført, trådte i kraft den 23. september 2018, og bliver gennemført i faser, hvor sidste fase er nu igang. Den 23. september 2020 skal alle websider både gamle og nye være webtilgængelighed. Dog har mobilapp et år ekstra til at blive tilgængelig.

  • Nye websteder (websteder, der bliver offentliggjort efter den 23. september 2018) skal overholde lovens krav fra den 23. september 2019
  • Ældre websteder (websteder, der er offentliggjort før den 23. september 2018) skal over-holde lovens krav fra den 23. september 2020
  • Mobilapplikationer (apps) skal overholde lovens krav fra den 23. juni 2021.

Nye websteder defineres som helt nyoprettede websteder. Det vil sige websteder, der er nydesignet, og som ikke eksisterede tidligere.
Allerede eksisterende websteder, der bliver nyudviklet eller undergår markante ændringer for hele webstedets design, interaktion, funktionalitet eller formål, bliver også anset for at være nye websteder.

Hvis et eksisterende websted får en enkeltstående ny funktionalitet - for eksempel en ny søgefunktion eller en ny mulighed for at tilvælge kontrast - bliver det derimod ikke anset for at være et nyt websted.

Hvilke krav og standarder for webtilgængelighed gælder?

Det er kapitlerne 9, 10 og 11 i den harmoniserede standard EN 301 549, som definerer lovens krav til webtilgængelighed. Kapitlerne henviser direkte til standarden WCAG 2.1, som skal overholdes på niveauerne A og AA.

WCAG 2.1 er udarbejdet af den internationale organisation W3C. Den findes endnu ikke i en officiel dansk oversættelse.

Gå til WCAG 2.1 i den engelske udgave på W3Cs websted.

Standarden for loven om webtilgængelighed er fastsat med en bekendtgørelse om standard (på retsinformation.dk).

Det var den daværende Innovationsminister, der fastsatte, hvilke standarder der rent juridisk skulle gælde for loven om webtilgængelighed. Det gjorde ministeren med virkning fra 1. marts 2019.

Der er desuden fastsat nogle regler for den lovpligtige tilgængelighedserklæring. Reglerne er fastsat med en bekendtgørelse om tilgængelighedserklæringen.

Læs mere om den lovpligtige tilgængelighedserklæring

Gå til bekendtgørelse om tilgængelighedserklæringen på retsinformation.dk